Economia chineză ar urma să facă uitate ritmurile de creştere de peste 10% din ultimele două decenii
Analişti din piaţă spun că noul Guvern al ţării îşi doreşte această decelerare
Fără efectuarea ajustărilor, China s-ar îndrepta spre o criză a creditului, spune profesorul Michael Pettis de la Universitatea din Beijing
Pieţele financiare internaţionale au avut de digerat în prima parte a acestei săptămâni datele privind creşterea economică a Chinei. Potrivit statisticilor oficiale, produsul intern brut s-a majorat în cel de-al doilea trimestru al acestui an cu 7,5% raportat la o bază de calcul anuală, după un ritm de 7,7% consemnat la nivelul primului trimestru, ceea ce ar putea fi interpretat ca o primă stabilizare a cadenţei avansului economiei chineze după doi ani de frânare.
Totuşi, consensul analiştilor este acela că motorul economiei globale va continua într-o viteză net inferioară celei de 14,2% înregistrată acum şase ani. "Intrăm într-o fază, în ceea ce priveşte economia chineză, în care creşterea va încetini, iar Guvernul vrea ca acest lucru să se întâmple", a declarat pentru CNBC Nicholas Consonary, senior analyst la Eurasia Group, adăugând că acesta este un semnal pozitiv întrucât în ultimii patru ani economia ţării a crescut de o manieră nesustenabilă. Întrebarea este dacă ritmul de creştere va fi de 6,5% sau peste 7%, dar important este că frânarea se face de o manieră controlată şi că autorităţile de la Beijing au stomacul pentru a tolera o atenuare a ritmului de creştere. Programele de creditare deveniseră foarte agresive, iar multe dintre credite au devenit deja neperformante, iar Guvernul deja s-a speriat întrucât acestea au început să afecteze bilanţurile băncilor, a mai zis Consonary.
Întărirea pieţei creditului şi declinul din imobiliare vor afecta PIB-ul Chinei
Decelerarea economiei chineze se l