Fosilele unui dinozaur cu coarne, care a trăit pe cotinentul dispărut Laramidia, au fost descoperite în statul Utah, din SUA, potrivit unui studiu publicat într-o revistă editată de The Royal Society.
Dinozaurul respectiv, denumit Nasutoceratops titus, a trăit acum 76 de milioane de ani și aparținea familiei de dinozauri ierbitori Ceratopsia. Aproape intact, craniul descoperit în Utah avea un bot supradimensionat, foarte lung, două coarne orientate spre înainte, plasate deasupra ochilor, şi un guler osos la baza sa.
"Nasul supradimensionat al lui Nasutoceratops titusi nu avea probabil nicio legătură cu vreun simţ olfactiv dezvoltat, întrucât receptorii olfactivi sunt situaţi în spatele capului, mai aproape de creier, iar funcţia acestei caracteristici bizare rămâne deocamdată necunoscută", a declarat coordonatorul studiului, Scott Sampson de la Universitatea Utah din Statele Unite.
La rândul său, Mark Loewen consideră că acele "coarne uimitoare" erau probabil utilizate ca semnale vizuale de dominare şi,la nevoie, drept arme de luptă.
În cretacicul superior, continentul nord-american avea o altă configurație decât cea actuală: un braț uriaş de mare acoperea partea centrală a Americii de Nord, formând la vest un continent numit Laramidia şi la est un ţinut denumit Appalachia.
Laramidia era un ţinut preferat de dinozauri - tiranozauri, hadrozauri, dromaeosauridae, troodontidae şi ceratopsieni, din care numeroase fosile au fost descoperite în statele americane Montana şi Alaska şi în provincia canadiană Alberta.
Primele fragmente din scheletul de Nasutoceratops titusi au fost descoperite în 2006, în parcul natural Grand Staircase-Escalante din sudul statului Utah.