Viorel Gârbu: „În cazul în care statul este dator, a contractat un serviciu, el trebuie să achite serviciul respectiv. Dar pentru asta cheltuielile, dacă sunt legale, trebuie să fie prevăzute în buget.”
Două consilii de ONG-uri, Consiliul Naţional de Participare şi Consiliul Naţional al ONG-urilor, create pentru a monitoriza activitatea guvernanţilor, au acuzat astăzi Parlamentul de adoptarea unor decizii ilegale în ultima şedinţa înainte de vacanţa. Este vorba despre demiterea unor funcţionari din funcţii inamovibile din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementări în Energetică sau de la Curtea de Conturi, dar şi de ceea ce ong-iştii au numit favorizarea unor companii private prin scutiri de taxe şi impozite.
În ultima sa şedinţă din sesiunea parlamentară, deputaţii moldoveni au scutit una din cele mai mari companii de construcţii din Moldova, Glorinal, de plata unor impozite şi penalităţi faţă de fisc în mărime de 12 milioane, în contul unei datorii mai vechi a statului faţă de ea pentru reconstrucţia unei mănăstiri.
Este compania despre care presa scria că ar fi protejată de familia Voronin, dacă nu chiar acesta ar fi proprietarul. Iar datoria s-ar fi creat, după reconstrucţia mânăstirii Curchi, proiect patronat la acel moment de fostul comunist Marian Lupu, actualmente liderul unui partid din coaliţia guvernamentală proeuropeană.
Cum în acea vineri Parlamentul a lucrat până la miezul nopţii şi puţini au stat să urmărească toată dezbaterea, decizia a trecut relativ neobservată. Astăzi, însă, două grupuri mari de organizaţii neguvernamentale ce se ocupă de monitorizări ale activităţii guvernului şi Parlamentului, au spus că scutirea sfidează principiile unei economii de piaţă şi afectează concurenţa.
Antonița Fonari și Adrian Lupusor (Expert-Grup) x Antonița Fonari și Adrian Lupusor (Expert-Grup) „Este o