Kremlinul l-a scos din joc pe unul din cei mai înverşunaţi disidenţi ai regimului Putin, la finalul unui proces regizat care a revoltat întreaga comunitate internaţională.
Cel mai virulent opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin a fost ieri condamnat la cinci ani de închisoare într-un proces pe care mulţi îl văd drept o manevră a Kremlinului şi care a stârnit reacţii internaţionale şi interne dure. Aleksei Navalnîi a fost găsit vinovat de deturnarea a circa 400.000 de euro în 2009, când era consilier al guvernatorului regiunii ruse Kirov. Disidentul a calificat acuzaţiile care i-au fost aduse drept absurde.
„Justiţie selectivă”
Deşi verdictul nu a venit ca o supriză într-o ţară în care mulţi opozanţi ai preşedintelui Putin au luat drumul închisorii, comunitatea internaţională a reacţionat la condamnarea lui Navalnîi. Marea Britanie a denunţat „justiţia selectivă” din Rusia, Franţa s-a declarat „îngrijorată” de verdict, în timp ce Statele Unite şi-au exprimat dezamăgirea faţă ceea ce au numit un proces motivat politic. La rândul său, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a subliniat că „acest proces ridică serioase semne de întrebare cu privire la situaţia drepturilor omului în Rusia” şi a atras atenţia că acuzaţiile aduse nu au fost întrutotul dovedite. „Escrocii şi hoţii conduc la Moscova”, a reacţionat dur şi liderul liberalilor din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.
Din spatele gratiilor, Mihail Hodorkovski, un alt opozant al lui Vladimir Putin, a făcut apel la ruşi să reziste în faţa „maşinăriei represive”. Înainte de a fi încătuşat în sala de judecată, Navalnîi şi-a îndemnat şi el susţinătorii să continue lupta împotriva regimului de la Kremlin. Navalnîi s-a remarcat încă din 2008 când a început să publice pe blogul său dezvăluiri legate de fapte de corupţie comise de oficiali ruşi. În decembrie 2011, el s-a aflat la originea u