Când se vorbea despre împărţirea minelor din Valea Jiului în viabile şi neviabile, Laszlo Domokos, liderul angajaţilor de la mina Paroşeni, a stat cu orele în sălile de mese şi de şedinţe, încercând să vorbească cu minerii, şi să-i asigure că, în cazul minelor neviabile, activitatea până în 2018 era asigurată.
Traşi pe sfoară de Ponta şi-ai lui
După multe explicaţii oamenii şi-au socotit şansele, şi-au socotit cam cât mai aveau de lucru până la pensie, au luat la cunoştinţă despre acordul guvernanţilor cu Comisia Europeană şi despre faptul că activitatea lor era asigurată prin acest acord. Acum au ajuns cu toţii să se vadă traşi pe sfoară de guvernanţi. Iar aceştia din urmă, evident, nu au nicio soluţie şi nu-şi pot respecta nici măcar obligaţia de a asigura activitatea minelor neviabile până în 2018.
Guvernul Ponta şi ministrul Constantin Niţă nu au soluţii clare. După cum evoluează lucrurile, susţine şi Domokos, mineritul din Valea Jiului va intra în colaps cât de curând.
Unde este decizia politică
După un miting stradal, în faţa sediului Societăţii de Închideri Mine Valea Jiului, minerii de la Paroşeni s-au autoblocat în subteran.
Laszlo Domokos a luat legătura cu directorul Societăţii de Închideri Mine Valea Jiului, care era plecat la Mintia, pentru discuţii.
Sorin Vasilescu, prefectul Hunedoarei, cunoştea problema şi a promis că se implică. Dar singurul care poate lua decizii pe termen lung este Cabinetul Ponta, pentru că vorbim de preţul energiei pe piaţă, preluarea acesteia în sistem, lucruri ce aparţin de strategia energetică naţională. Chestiunile acestea nu depind doar de decizia directorilor CEH sau SNÎMVJ.
„Ni se spune mereu că este vorba despre o decizie politică şi doar aşa se va putea rezolva această situaţie, dacă factorii de decizie politici trasează un plan de acţiune, sau sunt