Reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de cercetarea bolilor profesionale susţin că acestea sunt determinate de anumite noxele de la locul de muncă şi că, de obicei, ele apar în timp. Vicepreşedintele Cartel Alfa, confederaţie la care sunt afiliate sindicatele din Oltchim şi USG, este de părere că angajatorii se feresc să declare bolile profesionale
De obicei, cel care declară o boală profesională la Direcţia de Sănătate Publică (DSP ) este un medic de medicina muncii. Bolile pot fi însă semnalate şi de medicul de familie. Ulterior, DSP Vâlcea este obligată să efectueze cercetări la faţa locului şi să determine dacă nivelul de noxe este sau nu mai ridicat decât cel prevăzut de norme. În ultima perioadă, DSP a primit doar două sesizări cu privire la persoane care s-au îmbolnăvit la locul de muncă însă, deocamdată, nu s-a confirmat că ar fi vorba despre o boală profesională.
“În ultima perioadă am avut o semnalizare de boală profesională la o societate din Drăgăşani, dar n-a fost dovedită. Societatea avea echipamente de protecţie şi aparatură de determinare a noxelor. Recent am avut o intoxicaţie acută la USG, deocamdată efectuăm cercetări şi vedem dacă este sau nu vorba despre o boală profesională. Angajatul respectiv a stat internat doar o zi în spital”, precizează directorul DSP Vâlcea, Maria Murăruş.
Angajatorii sunt verificaţi nu doar de DSP, ci şi de ITM. Inspectorii ITM au, la rândul lor, obligaţia de a efectua controale pe tema respectării normelor privind securitatea si siguranţa la locul de muncă.
“În ultimii doi ani, în Vâlcea, nu s-a înregistrat nicio boală profesională. Efectele unor noxe nu apar imediat, ci în timp. Noi efectuăm controale, periodic, la angajatori ”, susţine Lidia Drugan, inspector şef adjunct ITM Vâlcea.
Angajatorii se feresc să declare bolile profesionale @