Marea Britanie şi Irlanda intenţionează să-şi facă o zonă de liberă circulaţie pentru a permite turiştilor din ţările asiatice cu economii în plină dezvoltare să poată călători în cele două ţări cu o viză comună, în încercarea de a stimula astfel creşterea economică, scrie Financial Times.
Schimburi de 50 miliarde de euro pe an
Proiectul “mini-Schengen” face parte dintr-un plan mai amplu al celor două state de a-şi îmbunătăţi cooperarea economică în domeniul energiei, agriculturii, finanţelor, dar şi cercetării şi dezvoltării. Strategia unei economii „unite” are ca scop creşterea relaţiilor bilaterale comerciale, care sunt evaluate astăzi la aproape 50 de miliarde de euro pe an dar şi fuziunea unor tranzacţii irlandeze şi britanice din unele sectoare.
“Obiectivul este de a crea un echivalent al unui mini spaţiu Schengen între Irlanda şi Marea Britanie care va permite turiştilor să călătorească liber din nord până în sud şi între cele două insule”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului irlandez pentru Financial Times.
Un proiect pilot pentru pentru o viză comună între Marea Britanie şi Irlanda va începe în această toamnă.
Marea Britanie şi Irlanda au optat să nu facă parte din zona de liberă circulaţie Schengen, pentru a-şi proteja graniţele. Spaţiul Schengen este format din 22 dintre cele 27 de state membre UE alături de Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein. Pentru integrarea oricărui nou membru este necesară unanimitatea.. Bulgaria şi România se află însă încă pe lista de aşteptare pentru integrarea în spaţiul Schengen.
Marea Britanie şi Irlanda intenţionează să-şi facă o zonă de liberă circulaţie pentru a permite turiştilor din ţările asiatice cu economii în plină dezvoltare să poată călători în cele două ţări cu o viză comună, în încercarea de a stimula astfel creşterea economică, scrie Financial Times. @N_