Atât republicanii, cât şi democraţii din Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite i-au criticat foarte dur pe unii reprezentanţi ai serviciilor de informaţii şi Departamentului Justiţiei. În opinia lor, colectarea datelor legate de numerele apelate de milioane de americani sau de durata apelurilor lor depăşeşte ceea ce autorizează Constituţia şi ceea ce permite legea.
"Cred că acest program a derapat de la pista legalităţii", a denunţat reprezentanta democrată Zoe Lofgren. În opinia congresmenilor, legea adoptată în 1978 în urma scandalului Watergate era menită să autorizeze supravegherea comunicaţiilor doar atunci când există o suspiciune ce vizează activităţi teroriste. Însă, colectând date ca şi cum ar lua tot carul cu fân pentru a găsi acul, NSA a mers prea departe, a declarat aceasta.
"Acest lucru este de neconceput, este scandalos şi este necesar să înceteze imediat. Îmi pare că avem o foarte gravă încălcare a legii", a apreciat şi cel mai important congresemn democrat din cadrul Comisiei, John Conyers.
În apărarea lor, reprezentanţii NSA au spus că anul trecut au fost efectuate cercetări doar asupra datelor a "300 de ID-uri unice" şi doar în cazuri de suspiciune privind o activitate teroristă. Şi numărul doi de la Departamentul Justiţiei, James Cole, a spus că autorităţile manifestă o grijă constantă să garanteze "echilibrul bun între protecţia securităţii naţionale şi cea a vieţii private şi libertăţilor publice".
Argumentele n-au convins însă Congresul : inclusiv republicanul James Sensenbrenner, unul dintre iniţaitorii Patriot Act în 2001, care permite colectarea de metadate, a ameninţat că o parte din prevederi expiră la sfârşitul lui 2015 şi ar putea să nu fie prelungite, dacă abuzurile vor continua.
Sursa: rfi.ro
Cuvinte cheie:SUA, spionaj, China, scultare, libertate, drepturile omului