Marile spitale ar putea trece, din toamnă, în subordinea universităţilor de medicină. Rectorii le vor conduce din umbră şi chiar îi vor putea demite pe directori. Cercetarea şi investiţiile vor creşte însă.
Proiectul „unirii” se află în curtea Ministerului Sănătăţii, care trebuie să elaboreze o hotărâre în acest sens. Iniţiativa a venit de la Iaşi, unde rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, a solicitat trecerea a cinci spitale în subordinea instituţiei. Noii „patroni” dispun de forţa pentru a face investiţii în spitale şi de a demara proiecte de cercetare, ca în Occident. Actul medical va fi însă finanţat, ca şi până acum, din fondul de asigurări.
Comparaţie cu AKH
Dintre unităţile medicale bucureştene, Spitalul Universitar e în cărţi să fie luat sub aripa UMF „C.Davila”. Rectorul Ioanel Sinescu spune că activitatea didactică şi de cercetare va beneficia cel mai mult de pe urma acestei mutări. „România e singura ţară unde pe diplomele rezidenţilor apare că au fost instruiţi de Minister, nu de o universitate. Ori, Ministerul nu formează specialişti”. Taxele studenţilor s-ar putea transforma în investiţii în spital. „Universitatea are posibilităţi mai mari decât spitalul de atragere a veniturilor proprii, pe lângă taxele studenţilor: fonduri europene, proiecte de cercetare”, a adăugat Sinescu. Rectorul şi Senatul universităţii vor face planul de management şi strategia de dezvoltare a spitalului, fără să mai fie nevoie de ordine de ministru. Se vor „certa” rectorii cu managerii spitalelor? „Cearta ar fi inegală.
Managerul e în subordinea rectorului, care, cu motivaţie obiectivă, îl poate demite”, spune Sinescu. Managerul de la Universitar agreează ideea contopirii şi oferă ca exemplu celebrul Spital AKH. „Eu am spus de multe ori că Spitalul Universitar îşi găseşte locul la UMF. Un exemplu de succes e AKH, spitalul Universităţii din Viena. Nici vorbă ca