Guvernul, presedintele si chiar Opozitia si-au exprimat dorinta ca Romania sa incheie un nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International (FMI), invocand diverse avantaje. Insa si cei care militeaza pentru oprirea colaborarii cu creditorul international sunt la fel de vehementi in argumentare.
In sedinta de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a precizat ca tara noastra nu mai are nevoie de bani de la FMI, insa a apreciat ca un nou acord de tip preventiv, din care nu vor fi atrase fonduri, va aduce stabilitate Romaniei pe pietele financiare externe si va scadea dobanzile pentru imprumuturi.
In plus, intelegerea va fi vazuta cu ochi buni de investitorii straini, lucru esential pentru economie, mai ales in conditiile in care ei au adus in Romania cu peste 40% mai putini bani in primul semestru din 2013, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ponta, despre acordul cu FMI, un nou ministru la Transporturi si plecarea in Spania
Economistul William Jackson, specializat pe piete emergente, de la Capital Economics, a precizat, pentru Ziare.com, ca un nou acord cu FMI va fi o plasa de siguranta care va "absorbi" eventualele socuri care ar putea veni din exterior.
De ce Romania e constransa sa incheie un nou acord cu FMI - analisti internationali
In plus, intr-o nota a Erste Bank, grupul ce detine BCR, se arata ca un nou acord cu FMI ar putea ajuta moneda nationala.
"O noua intelegere cu FMI deschide calea pentru masuri suplimentare de relaxare monetara din partea BNR. In acelasi timp, el impiedica o depreciere puternica a leului la peste 4,7 lei (pe euro - n. red.)", sustin analistii Erste.
Sintetizand, un nou acord cu FMI va contribui la stabilitatea macroeconomica si va ajuta investitiile.
Opozitia sustine un nou acord, insa motivul e diferit
@N_P