Localnicii din comuna olteană Izbiceni, cunoscuţi în ţară datorită legumelor pe care le produc (în special roșii), vor să se dezvolte și în sectorul turistic şi pregătesc o ofertă de nerefuzat: cazare în spaţii amenajate în stil oltenesc, mese cu preparate culinare după reţete şi metode vechi de un secol, acces în grădini şi solarii, de unde vizitatorii să îşi aleagă singuri legumele şi fructele.
Primăria din Izbiceni va da startul agroturismului în localitate. Autoritățile locale au găsit deja câteva familii dispuse să-și pună casa la bătaie pentru a primi turiști, în special turiști străini. Primăria promite că va suporta costurile de amenajare a locuinței. „Îi vom ajuta să amenajeze câte o cameră în stil tradiţional oltenesc, dar şi cu băi şi să poată primi acolo turiştii”, a declarat primarul Mircea Velica, pentru Agerpres.
Oferta turistică va fi atrăgătoare și va promova petrecerea unei vacanţe în stil simplu, cât mai aproape de natură. Turiştii vor putea asista la prepararea pâinii în mod tradiţional, în copăi de lemn, din făină şi aluat preparat din drojdie de vin păstrată de toamna, și coaptă în ţest.
Turiștii vor fi primiţi în odăi tradiţionale olteneşti, li se vor pune pe masă pâine coaptă în ţest, un pui prăjit care să aibă alături un mujdei de usturoi şi nişte ardei copţi pe care i-au cules chiar turiştii, dar şi alte preparate din zona noastră care vor fi gătite ca în urmă cu 100 de ani. Cred că aşa avem o şansă pentru a dezvolta şi la noi agroturismul”, a mai spus edilul.
În ultimii ani, în localitate au mai venit grupuri de turişti străini, în special adolescenţi şi copii, care au fost încântaţi de vacanţele petrecute în casele familiilor din Izbiceni.
Bulionul de tomate, brand de Izbiceni
Mai mult, primarul a declarat că încearcă să consolideze un brand al comunei, pornind de la preparate tradiţionale din roşii, precum