Limba romana trece printr-un proces de degradare accelerata pentru ca ea reverbereaza social, afirma profesoara de limba romana Carmen Borza, de la Scoala Centrala din Bucuresti.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesoara Carmen Borza a enumerat cele mai frecvente greseli care apar in vorbirea curenta, unele deja cu caracter de fenomen, dar si alte tipuri de stalcire a limbii, precum "romgleza".
Limbajul specific noilor tipuri de comunicare Facebook, Messenger este foarte periculos pentru tineri, pe de-o parte pentru ca este foarte lapidar si elimina practic comunicarea, dar si pentru ca deformeaza gandirea copiilor, a explicat profesoara Carmen Borza.
In interviul acordat Ziare.com, profesoara a aratat care sunt varstele cele mai vulnerabile la modelele toxice si cum ar putea fi reapropiati copiii de carte, plecand de la ideea ca generatiile nu seamana intre ele si nu trebuie comparate.
Auzim in jurul nostru, pe strada, la televizor, peste tot, o limba romana urata, vulgarizata si agramata. De ce?
Limba este un organism viu, care reverbereaza social. Tot ce inseamna influenta exterioara se vede si in limba, iar intr-o societate si o perioada de tranzitie, limba romana se afla si ea intr-o tranzitie care nu pare sa se indrepte catre un punct bun.
Ati constatat un proces de degradare a limbii?
Da, in mod evident, asistam la un proces de degradare accelerata la nivelul tuturor palierelor limbii romane, incepand cu lucruri banale, de tipul acordului dintre subiect si predicat, si terminand cu invazia termenilor straini, xenisme. Tot mai multe persoane, mai ales tinerii, prefera sa utilizeze termeni straini atunci cand exista un echivalent frumos si bun in limba romana.
Vorbim in primul rand de terminologia din domeniul informatic, dar nu numai. Ma deranajeaza in special can