Rafinăria Steaua Română, una dintre cele mai vechi unităţi de profil din România şi una dintre cele mai vechi din lume, şi-a cerut insolvenţa. Cererea va fi judecată pe 22 iulie la Tribunalul Bucureşti.
Una dintre cele mai vechi rafinării din România şi din Europa şi-a cerut insolvenţa. Deşi a fost unul dintre pionii principali ai maşinăriei de război germane în fiecare dintre cele două război, şi a funcţionat şi la capacitate în comunism, după Revoluţie, unitatea nu prea a mai avut de lucru, informează economica.net.
În motivarea Consiliului de Administraţie se arată că deschiderea procedurii de insolvenţă se datorează „deteriorării continue a situaţiei financiare a societăţii”. Propunerea CA pentru funcţia de Administrator judiciar al companiei este firma Five S.P.R.L.
Rafinăria Steaua Română este situată în oraşul Câmpina, la circa 100 kilometri nord de Bucureşti şi ocupă o suprafaţă de 49,6 hectare.
Rafinăria înfiinţată în anul 1895 este în totalitate privatizată.
În anul 1895, după emiterea primei legi a minelor în ţara noastră, s-a înfiinţat societatatea anonimă Steaua Română, cu capital atât român, cât şi străin.
În anul 1897, după ce Rafinăria a achiziţionat în întregime zona petrolieră din jurul oraşului Câmpina, devine o modernă rafinărie, pe o suprafaţă de 13,5 hectare. La darea ei în folosinţă, era considerată cea mai modernă şi cea mai mare dintre rafinăriile din Europa.
Patrimoniul său se compunea din rafinării, schele, sonde, instalaţii de export la Constanţa şi Giurgiu, o flotilă de tancuri petroliere de transport pe Dunăre, o fabrică de acid sulfuric, o fabrică de bidoane, o staţie de conducte de apă pe râul Doftana.
În primul an de funcţionare, 1897, rafinăria distila circa 30.000 tone ţiţei/an. După numai 2 ani, în 1899, distila circa 95.000 tone/an, iar înainte de 1914, circa 560.000 tone/an.
Î