Este primul proiect analitic la care participă şi două ong-uri din stânga Nistrului, „Common Home” şi „Novîi vek”.
Republica Moldova nu va ceda niciun milimetru din pământul care îi aparţine conform dreptului internațional, a declarat premierul Moldovei Iurie Leancă unui post de televiziune românesc fiind întrebat dacă parcursul european al Moldovei nu ar fi mai simplu fără regiunea transnistreană. „Premisa de la care pornim este că perspectiva integrării europene pentru Republica Moldova va aduce elemente suplimentare pentru a ne face mult mai atractivi pentru cei care locuiesc pe malul stâng al Nistrului. Prin urmare, vom avea drumuri mult mai bune, infrastructură mult mai bună, spitale şi centre sociale mult mai bune”, a spus premierul, citat de agenţia IPN. Institutul Viitorul a lansat vineri la Chișinău un nou program de monitorizare a negocierilor pentru rezolvarea crizei nistrene, negocieri care în ultimele întîlniri în formatul 5 plus 2 nu au adus prea multe rezultate concrete. Mai multe despre acest proiect de la Alla Ceapai.
Analizele şi comentariile experţilor, dar şi vocea societăţii civile transnistrene vor fi publicate lunar în buletinul informativ „Realităţi Nistrene”.
Vor fi lansate şi șase studii sectoriale care vor reflecta necesităţile oamenilor simpli de pe ambele maluri ale Nistrului. Totodată, va fi elaborată o strategie pentru localităţile din zona de securitate.
Experţii de la IDIS Viitorul spun că astfel îşi propun să stimuleze discutarea problemelor social-economice în cadrul grupurilor de lucru, dar şi la negocierile bilaterale între Chişinău şi Tiraspol. Astfel ca la reuniunile în formatul 5+2 să fie discutate subiecte esenţiale privind reglementarea conflictului, spune expertul politic, Eduard Ţugui:
„5+2 este un format a cărui denumire completă este Conferi