Cultura de rapita a castigat teren in toata tara. Fermierii s-au convins ca este una dintre culturile „de top”, care le asigura castiguri mai mari decat cele traditionale. „Printre culturile rentabile, rapita ar fi acul pe locul al treilea sau al patrulea.”, sustine Sorin Martolea, sef Serviciu Inspectii in cadrul Directiei Agricole Botosani.
Atat fermierii romani, cat si strainii actionari ai unor societati agricole din Romania s-au orientat in ultimii ani spre culturile de rapita. „Desfacerea este asigurata, mai ales acum ca a inceput era biodieselului. iar fernierul castiga. Are profit si nu are multe verigi tehnologice de parcurs, daca e sa comparam cu alte culturi. Daca respecti tehnologia si prinzi momentul optim de recoltare, pentru ca se scutura foarte usor, ai profit”, spune Sorin Martolea.
Circa 400.000 de hectare sunt cultivate cu rapita in Romania, in conditiile in care, in 2005, de exemplu, nu erau decat vreo 80 de mii de hectare cu aceasta cultura, fiind o cultura secundara, „nu prea bagata in seama”, cum spun specialistii in agricultura. Acum din dorinta de a inlocui produsele petroliere din ce in ce mai scumpe, biocombustibilii dau o lovitura culturilor traditionale, micsorand suprafetele cultivate cu cereale. (Aurora Dimitriu) Cultura de rapita a castigat teren in toata tara. Fermierii s-au convins ca este una dintre culturile „de top”, care le asigura castiguri mai mari decat cele traditionale. „Printre culturile rentabile, rapita ar fi acul pe locul al treilea sau al patrulea.”, sustine Sorin Martolea, sef Serviciu Inspectii in cadrul Directiei Agricole Botosani.
Atat fermierii romani, cat si strainii actionari ai unor societati agricole din Romania s-au orientat in ultimii ani spre culturile de rapita. „Desfacerea este asigurata, mai ales acum ca a inceput era biodieselului. iar fernierul castiga. Are profit si