Cu miezul lui dulce si zemos, este unul dintre cele mai parfumate fructe de sezon si un racoritor excelent.
Se consuma in general in stare naturala, dar este la fel de savuros - singur sau in combinatie cu alte fructe - si preparat sub forma de salate, gem, serbet, inghetata, dulceata, suc, chiar vin. Cunoscut ca fruct, pepenele galben este, stiintific vorbind, o leguma, din aceeasi familie cu castravetele. Contine apa (88,5%), albumine, hidrati de carbon, fibre alimentare, acizi organici liberi, potasiu, fier, vitaminele A, B, C, PP, caroten, acid folic, magneziu, potasiu, fosfor, calciu. Intre doi pepeni egali ca marime, alege-l intotdeauna pe cel mai greu si mai parfumat. La palpare, pepenele copt elibereaza o aroma puternica. Alt criteriu de alegere este culoarea: cel galben deschis este sigur un pepene copt suficient. Pepenii galbeni pot fi pastrati la rece, in frigider, intr-o punga de plastic. Cei insuficient copti se vor coace, daca sunt lasati doua-trei zile la temperatura camerei.
Sucul de pepene galben potoleste setea si calmeaza sistemul nervos.
Generator de buna dispozitie
* Pepenele galben ajuta la detoxifierea organismului.
* Reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor coronariene si hipertensiunii.
* Are proprietati diuretice, laxative, este racoritor si regenereaza tesuturile, fiind indicat in constipatie, hemoroizi, guta, reumatism si ingrijirea tenului.
* Sucul de pepene este benefic bolnavilor cu afectiuni ale sistemului cardiovascular.
* Datorita acidului folic, imbunatateste sistemul imunitar.
* Consumul exagerat poate conduce la diaree si dureri de stomac.
* Amelioreaza bolile de stomac si imbunatateste dispozitia psihica.
* Contraindicat diabeticilor.
File de cod cu pepene galben
Ingrediente: 3 fileuri de cod, 200 g orez brun, un praf de menta uscata, sos pent