Situaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an.
În 2011 şi 2012, termocentrala din Mintia a efectuat importuri de cărbune de peste 500.000 de tone, de la companii miniere din Ungaria şi Elveţia. Termocentrala şi-a umplut silozurile cu cărbune de import, în timp ce minelor neviabile le erau refuzate livrările.
În 2011, termocentrala a cumpărat 55.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria, iar în 2012 termocentrala a achiziţionat 470.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria. Preţul plătit a fost de circa 80 de milioane de dolari.
Minele din Valea Jiului sunt obiective strategice, de ele depinde situaţia a peste 120.000 de oameni care locuiesc în zona monoindustrială.
Cum au fost explicate importurile controversate
Fostul director al Termocentralei Mintia, Costel Alic, declara că s-a preferat importul cărbunelui şi nu achiziţia acestuia de la minele din Valea Jiului, din motive ce ţin de calitatea acestuia şi din raţiuni economice. Nu s-a ţinut cont că de minele din Valea Jiului depinde soarta unei zone monoindustriale, cu peste 120.000 de localnici.
„Anul trecut Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Termocentrale Mintia au convenit ca minele din Valea Jiului să livreze două milioane de tone de cărbune termocentralei din Deva. Ultima tranşă de 200.000 de tone nu a putut fi livrată, iar noi am adus din import. Termocentrala producea de trei ori mai multă energie decât acum şi folosea o cantitate mult mai mare de cărbune, astfel că dacă nu se făceau importurile de cărbune, ris