Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti (UB) găzduieşte, în perioada 22 iulie – 4 august, cea de-a 53-a ediţii a Cursurilor de vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească.
Pasionaţi de limba română sau doar dornici de a cunoaște cultura şi civilizaţia românească, participanții își vor perfecționa cunoștințele de limba română la nivelul foneticii, morfologiei, sintaxei, dar mai ales la nivelul stilurilor funcţionale ale limbii române, stăpânite prin exerciţii de gramatică sau lexicologie, conversaţie în excursii sau conferinţe ori ateliere de lucru – de la tradiţii la înţelegerea textului oral sau actorie. Cursurile de limba română și conferințele sunt ținute de profesori ai Universității din București, specialiști în lingvistică și comunicare, având o bogată experiență în predarea limbii române ca limbă străină atât în țară, cât și în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universități europene.
Programul Cursurilor de vară cuprinde și vizite la Biblioteca Centrală Universitara „Carol I”, Palatul Mogoşoaia, Muzeul Satului, Biblioteca Naţională a României, excursii la Sinaia - Castelul Peleş - Braşov, în zona viticolă a Prahovei, precum şi proiecţii de filme româneşti, spectacole de teatru, un concert la Ateneul Român în stagiune estivală. În urma cursurilor, participanţii vor susţine un examen de atestare a cunoştinţelor de limba română.
La cea de-a 53-a ediție a Cursurilor de vară vor participa peste 30 de cursanți interesați de cultura românească, din 19 ţări: Belgia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Elveţia, Germania, Grecia, Indonezia, Israel, Italia, Japonia, Malta, Marea Britanie, Olanda, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Venezuela.
Istoric
Cursurile de vară au fost iniţiate în anii ʼ60, la Sinaia, sub patronajul spiritual al marelui lingvist Alexandru Rosetti şi co