Deputatul Elena Udrea a pledat pentru respectarea și promovarea tradițiilor. Profesor doctor Vasile Ursachi i-a solicitat sprijinul pentru salvarea Cetății de la Gâdinți.
Expoziţia temporară “Mărturii etnografice din zona Romanului”, deschisă vineri, 19 iulie, la Muzeul de Istorie din Roman, readuce în atenţia vizitatorilor tradiţiile şi obiceiurile locale. Evenimentul nu a strâns un auditoriu numeros, dar iniţiativa muzeografilor romaşcani de a reînvia tradiţii pierdute este una lăudabilă. La eveniment au participat profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, cercetător Florin Ionuţ Filip, de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, profesor doctor Vasile Ursachi, fost director al Muzeului de Istorie, profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional “Roman-Vodă”, muzeograf Relu Butnariu, deputatul Elena Udrea, iubitori de etnografie din Roman.
Expoziţia cuprinde doar o mică parte din obiectele aflate în colecţia muzeului. “Ieşim în afară cu valorile noastre tradiţionale. Colecţia a fost realizată plecând de la costumul popular, purtat în diverse ocazii. În expoziţie sunt peste 30 de piese mari de vestimentaţie, cu o vechime de peste 100 de ani şi chiar de 200 de ani. Expoziţia cuprinde şi accesorii vestimentare, precum şi obiectele care au contribuit la realizarea acestor articole vestimentare şi care sugerează activităţile lucrative ale vremii. Colecţia etniografică din cadrul muzeului nostru s-a format în urma donaţiilor unor oameni implicaţi – profesorul Mihai Andone, Ortansa Lazăr – care au vrut ca aceste piese să nu se piardă”, a precizat muzeografa Iulia Burnariu, de la Muzeul de Istorie din Roman.
Elena Udrea promovează turismul istoric şi cultural
Membru al Asociaţiei pentru Antropologie Urbană din Roman, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu a declarat: “În zona Moldovei, actuala zonă metropolitană