Detroit, leagăn al industriei automobilelor din Statele Unite, a devenit ieri cel mai mare oraş american care şi-a declarat falimentul din cauza unei datorii publice de aproape 17 miliarde de dolari. Sursa: Reuters
Mult timp bijuterie a industriei, Detroit-ul şi-a pierdut în 60 de ani jumătate din populaţie, iar marile companii au părăsit treptat oraşul, dând o lovitură serioasă veniturilor fiscale.
Datoria publică a celui mai mare oraş din statul american Michigan a fost estimată între 15 miliarde şi 17 miliarde de dolari, un rezultat al multor decenii de management public defectuos.
Peste 70.000 de proprietăţi au fost abandonate până în prezent din cauza problemelor economice cu care se confruntă oraşul americane şi care au generat o migraţie masivă a forţei de muncă.
Kevyn Orr, un manager numit de guvernatorul statului Michigan să gestioneze situaţia financiară a oraşului Detroit, a declarat că intarea sub protecţia legii falimentului este primul pas înspre redresarea economică a metropolei.
Unii analişti economici au avertizat însă că declararea falimentului va determina alte companii să îşi retragă operaţiunile din oraş ceea ce va îngreuna eforturile de relansare economică. General Motors a anunțat însă că declararea falimentului nu va avea niciun impact asupra producției sale din Detroit.
Populaţia oraşului a scăzut, de la două milioane în anii ’50, la circa 700.000 în prezent. Potrivit BBC, oraşul are cea mai mare rată a infracţionalităţii dintre toate oraşele americane, circa 15.000 de infracţiuni fiind înregistrate anul trecut.
Iluminatul public mai funcţionează doar în proporţie de 60 la sută din cauza incapacităţii primăriei de a achita facturile la utilităţi şi doar o treime din ambulanţe mai sunt operabile. Numai jumătate din locuitori şi-au achitat impozitele pe proprietate anu