Hayssam, acest ex-partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc.
Hayssam Khaled Omar - nu Omar Khaled Hayssam – a revenit în România ca urmare a unei operaţiuni de succes a Serviciului Român de Informaţii/SRI, condus de George Cristian Maior.
Diplomatul Maior – la propriu şi la figurat - ex-secretar de stat, în Ministerul Apărării Naţionale, cu potenţial de ministru, fiind şi dezirabilul succesor al lui Ioan Mircea Paşcu, la finalul mandatului acestuia, a preluat conducerea SRI tocmai datorită plecării din ţară, în condiţiile ştiute, a acestui Hopa Mitică, din arena politică internă şi lumea interlopă de pe malurile Dâmboviţei.
Aşa cum Paşcu a optat pentru conducerea ministerului armatei la nivel de reprezentare în faţa şefului statului, în guvern, la parlament, în relaţia cu aliaţii, aşa şi Maior a păstrat pentru sine atribuţii similare, la vârful ierarhiei SRI.
Ioan Mircea Paşcu a făcut un tandem de excepţie, cu regretatul general Mihail Popescu – cel mai popular şef postdecembrist al Statului Major General -, care se ocupa de chestiunile strict militare.
George Cristian Maior reuşeşte un parteneriat profesional cu generalul Florian Coldea, a cărei calitate de a se menţine departe de ochii presei ţine de specificul mediului purtând marca occidentală – intelligence.
Ca unul care am fost în aeronava Forţelor Aeriene Române – pregătită pentru o misiune specifică forţei expediţionare româneşti -, cu care s-a deplasat, pe atunci incognito, generalul Coldea, spre deşertul irakian, pot afirma că deşi deciziile de acţiune s-au luat acolo unde indicau prevederil