- Un nou liberal de frunte bate la porţile puşcăriei: Relu Fenechiu. Justiţia noastră pare să fie o "nucă tare", căci rezistă la presiunea politică exercitată asupra ei, făcându-şi în mod exemplar datoria. E posibil aşa ceva? Cât va dura "minunea"?
- Dacă Adrian Năstase, fost prim ministru, a executat deja o sentinţă de condamnare la închisoare, de ce ne-am mira că un simplu ministru, acuzat într-un dosar care nu lăsa loc la interpretări, este condamnat în primă instanţă? Standardul a fost fixat aşadar la un nivel înalt, graţie curajului judecătoarelor de la ÎCCJ, sub conducerea Lidiei Stanciu. Întrebarea este însă cine îi va succede Lidiei Stanciu, al cărei mandat expiră în septembrie. Va accepta oare preşedintele Băsescu o numire controversată, cum a făcut în cazul procurorului general Tiberiu Niţu, sau va insista asupra numirii unui magistrat integru şi greu de intimidat? Anul trecut aş fi răspuns fără ezitare că preşedintele nu va abdica de la standardele stabilite în perioada Macovei-Morar, dar acum nu mai sunt sigură de acest lucru.
În ciuda unor condamnări spectaculoase - Adrian Năstase, Gigi Becali, Relu Fenechiu - nu putem încă să afirmăm cu tărie că schimbările din ultimii ani din justiţe sunt ireversibile. Deşi o parte din judecători s-au dovedit integri şi şi-au făcut datoria, rămân destule probleme nerezolvate, în primul rând legate de dosarele lui Dan Voiculescu. În plus, asistăm frecvent la intruziuni nepermise ale politicului în actul de justiţie, iar proiectul de revizuire a Constituţiei subordonează justiţia faţă de politic (guvern şi Parlament) într-un mod fără precedent, fapt remarcat şi de comisarul european pentru justiţie. Din toate acestea, cazul Voiculescu merită o atenţie sporită, căci acest supravieţuitor al regimului comunist, al cărui rol în afacerile financiare ale acestui regim nu a fost încă elucidat, a