Scrisorile secrete ale lui Emile Picot, secretarul francez al lui Carol I între anii 1866-1868.
Auguste Emile Picot (1844-1918) este unul dintre marii bibliografi ai Franţei – îi datorăm bibliografia exhaustivă a operei lui Corneille, de exemplu –, unul dintre primii care au cules ştiinţific şi au răspândit în Occident folclorul românesc, e cel care a înfiinţat prima catedră de limba română la o universitate vest-europeană (la Paris, în 1875)... Lui Emile Picot, Franţa, ca şi România, îi datorează mult, în plan cultu-ral. Puţini însă îl cunosc într-o altă postură a lui, cea de... spion al lui Napoleon al III-lea la curtea Principelui Carol I. Ca secretar francez al Principelui Carol I, a tras cu ochiul, a analizat şi a trimis informaţiile la curtea imperialăde la Paris, pe masa de lucru a lui Napoleon al III-lea. Codificate sau pur şi simplu strecurate ca nişte in¬formaţii oarecare printre date de interes general sau istorii de fa¬milie, relatările sale ajungeau mai întâi la mama sa sau la Madame Hortense Cornu (sora de lapte a împăratului) , de unde apoi erau retransmise la curtea de la Tuileries. Toate aceste scrisori sunt publicate acum pentru prima dată în limba română.
________
Scrisoarea a III-a
Bucuresti, 15/27 ianuarie 1867
Către Madame Hortense Cornu
Doamnă,
Profit de plecarea Dlui Ion Bălăceanu pentru a vă da noi detalii privind problemele țării și mai ales pentru a-l justifica pe Prințul Carol și pe guvernul său pentru reproșul pe care li-l faceți, de a fi excesiv de înclinați către Prusia.
Ştiți, cred, cum au căzut pradă agitației diverse popoare creștine din Orient. În Bulgaria, în Serbia, exaltarea e extremă și dacă Poarta nu se grăbește să facă indispensabile concesii, să liniștească furia popoarelor, mă tem că în primăvară vor avea loc mari evenimente.
Sârbii ale căror p