Peştele sau fructele de mare sunt printre preferatele turiştilor aflaţi pe Litoral, însă mulţi se confruntă cu o problemă: nu întotdeauna sunt produse proaspete sau de cea mai bună calitate. Bucătarul şef Ion Geru, de la un restaurant din Mamaia, te învaţă la ce să fii atent când comanzi aşa ceva.
Bucătarul-şef Ion Geru spune că, în primul rând, ar trebui să ceri să ţi se arate produsul crud, înainte de a fi preparat. Peştele trebuie să aibă ochii limpezi, carnea să fie tare, iar burta nu trebuie să aibă miros suspect.
Peştele trebuie păstrat pe pat de gheaţă, la o temperatură de 4°C. După ce este gătită, carnea trebuie să aibă consistenţă solidă, să se rupă bucăţi, să se sfărâme şi nicidecum să fie păstoasă.
În ceea ce priveşte midiile, fructele de mare cel mai des întâlnite pe litoralul românesc, trebuie să ai grijă în primul rând la miros.
Peştele proaspăt este gata în 25 de minute
Mai exact, midiile nu ar trebui să miroasă în nici un fel, în caz contrar, înseamnă că este alterată. Cele două părţi ale midiei trebuie să fie închise sau, dacă sunt puţin îndepărtate, în momentul în care le apropii, să fie elastice, toate acestea indicând că scoica este vie şi bună de mâncat.
Ca să mergi la sigur, în această perioadă poţi comanda calcan, stavrid sau limbă de mare, care se găsesc în Marea Neagră şi care sunt scoşi zilnic de pescarii din zonă de la care se aprovizionează restaurantele.
Nu în ultimul rând, bucătarul-şef Ion Geru te sfătuieşte să te uiţi la ceas în momentul în care dai comanda: un peşte proaspăt este gata în maximum 25 de minute, pe când la unul congelat trebuie urmaţi anumiţi paşi în preparare, astfel că îl vei primi în aproximativ 40 de minute.