Preşedintele Consiliu lui Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, afi rmă că retorica publică a celor care spun că România e un stat poliţienesc este exagerată. O sintagmă folosită „de cei care au probleme penale” şi „vor să acţioneze după bunul plac”!
Președintele CSM afirmă că persoanele care au făcut acest gen de afirmații vor să slăbească autoritățile statului, astfel încât interesele lor personale să nu fi e lezate
Evenimentul zilei: Doamnă Oana Schmidt-Hăineală, recent am avut scandalul fraudei de la Bacalaureat. Mai mulţi politicieni au făcut o serie de declaraţii publice. Pot sau nu pot fi considerate imixtiuni în treburile Justiţiei, mai ales că planurile de anchetă s-au schimbat?
Oana Schmidt-Hăineală: Referitor la aşa-numitul caz „Bolintineanu”, a existat un anumit gen de retorică publică accentuată, au existat tot felul de declaraţii….
Premierul Victor Ponta a spus public că procurorii trebuie să răspundă şi ei în faţa cuiva, pentru că nu sunt dumnezei, şi a acuzat abuzurile care s-ar fi petrecut în acest caz.
SUMARUL ARTICOLULUI INTERVIURILE 2+1. Oana Schmidt-Hăineală: „Fără suportul tehnic şi informativ al SRI, rezultatele obţinute de procurori, în marile dosare, nu ar fi fost posibile!” | VIDEO„Actorii instituționali să aibă o măsură în discursul public!”Sorin Roșca Stănescu este motivat de problemele penale"Trebuie să păstrăm statutul de magistrat al procurorului"
După cum ştiţi, Inspecţia Judiciară verifică la acest moment în ce măsură declaraţiile publice care au fost făcute aduc sau nu atingere independenţei Justiţiei. Din punctul de vedere al procedurii, ulterior momentului sesizării, Inspecţia Judiciară face verificările de rigoare, după care sesizează plenul CSM. Asta înseamnă că, în cursul lunii august, sau la începutul lunii septembrie, plenul CSM va lua o decizie.
S-a discutat public fap