Cei peste 400 de mineri blocaţi de ieri în subteranul minei Paroşeni din Valea Jiului au intrat în această după-amiază în greva foamei. Oamenii sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor purtate astăzi de liderii lor cu reprezentanţii ministerului Economiei.
Minerii care au decis să intre în greva foamei se tem că exploatarea din Paroşeni, unde lucrează, va fi închisă forţat mult mai devreme decât în anul 2018, când este programată ultima etapă a disponibilizărilor.
„Am discutat cu oamenii şi aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că nu există nicio garanţie că mina Paroşeni va funcţiona până la data prevăzută în programul de închidere. Sunt oameni care mai au şapte – opt ani până pensie. Nu vor să renunţe la protest. Situaţia este foarte gravă”, a spus liderul Sindicatului Huila, al minelor neviabile, Laszlo Domokos.
Protestele minerilor continuă şi în celelalte două mine neviabile din Valea Jiului, Petrila şi Uricani. Astăzi, directorul Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a fost demis din funcţie, în urma întâlnirii cu secretarul de stat din Ministerul Economiei. În locul lui a fost numit imediat chiar directorul Minei Paroşeni, de unde a izbucnit conflictul, Aurel Anghel. Anghel a semnat contractual încheiat de CEH cu SNÎMVJ, pentru continuarea furnizării cărbunelui către Complexul Energetic Hunedoara.
"Conducerile celor doi agenţi economici au stabilit de comun acord încheierea unui contract cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, document în care se va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie a cărbunelui, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, influenţat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, Complexul Energetic Hunedoara, şi de evoluţia pieţei de energie electrică", a iformat Dan Terteci,