De patru zile, de pe coastele orientale ale Rusiei pare să se ridice un aer de ‘război rece’, scrie Le Monde. Printr-un ordin-surpriză al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în data de 12 iulie au început manevre militare, cele mai mari de după epoca sovietică, ele fiind iniţiate în Districtul Militar de Est, unul din cele patru asemenea districte din această ţară-continent, şi luându-i prin surprindere pe observatori şi statele vecine.
Aceste manevre, care se vor încheia în data de 20 iulie, implică 160.000 de militari şi aproximativ 5000 de tancuri şi blindate pe întreg teritoriul Siberiei şi al Extremului Orient, într-o imensă demonstraţie de revigorare a puterii militare a ţării. La manevre, care au început vineri şi vor continua în această săptămână, vor mai participa nu mai puţin de 70 de vase ale flotei Pacificului din Rusia şi aproximativ 160 de avioane de luptă şi elicoptere, transmite RADOR.
Vladimir Putin a asistat la câteva dintre aceste exerciţii pe Insula Sahalin, din Pacific, unde mii de soldaţi au fost aduşi de pe întregul continent. Preşedintele rus a apărut alături de întreaga ierarhie militară, din care s-au remarcat mai ales ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major Interarme, Valeri Gherasimov.
De câţiva ani, instrucţia militară la scară mare s-a îndesit. Începând din 2013, aceasta este cea de-a treia serie de manevre-surpriză. Manevrele precedente au avut loc spre sfârşitul lunii martie în regiunea sudică a Mării Negre, atunci participând 7000 de soldaţi, 30 de vase de război şi sute de aparate militare de diverse tipuri. Obiectivul unor asemenea manevre este acela de a testa forţa de reacţie şi capacitatea operaţională a forţelor armate ruse într-o regiune care pentru această ţară reprezintă o prioritate strategică.
Forţele armate trec printr-un proces de transformare care a început în 1997 ş