Valoarea totală a creanțelor acumulate de administrațiile publice se ridicau la finele primului trimestru din acest an la 24,4% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor publicate azi de Banca Națională a României (BNR).
Comparativ cu același interval din 2012, totalul creanţelor administraţiei publice s-a diminuat ușor. La 31 martie 2012, acestea se cifrau la 29,4% din PIB.
''Această descreştere s-a realizat în principal pe seama diminuării deţinerilor de acţiuni şi alte participaţii ale statului, care au scăzut cu 3,8 puncte procentuale, până la 10,5 la sută din PIB. Depozitele administraţiei publice au scăzut cu 0,9 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 5,4 la sută din PIB, iar creanţele comerciale au crescut cu 0,4 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 7,5 la sută ca pondere în PIB'', se arată în raportul publicat pe pagina de internet a BNR.
Totodată, datoriile comerciale au scăzut cu 1,2%, până la 5,3% din PIB la finele primului trimestru al anului în curs, iar împrumuturile au scăzut cu 0,9% în intervalul precizat, ajungând la 12,6% din PIB. Pentru a face rost de bani, administrațiile publice au emis titluri în lei şi valută. Valoarea acestora a crescut cu 1,2%, ajungând la un nivel de 24,1% din PIB.
Reducerea arieratelor înregistrate de administrațiile publice locale reprezintă una dintre tarele Guvernului, aceasta fiind una dintre condițiile impuse de FMI.
Pentru 2013, Comisia Națională de Prognoză estimează că PIB-ul va fi de 623,314 miliarde lei.