Situația României față de Moldova e comparabilă cu cea a RFG față de RDG în 1990 (Ziarul financiar).
Cristian Pantazi publica pe site-ul Hotnews o sinteza de evaluare a vizitei presedintelui Traian Băsescu la Chișinău.
Semnificatiile sunt urmarite pe trei paliere: miza personala a presedintelui, cea bilaterala romano-moldoveana si cea care priveste doar parcursul Republicii Moldova.
Pantazi crede ca presedintele a fost interesat, in plan personal, sa-si consolideze capitalul de imagine.
Nu pentru că electoratul din Moldova l-ar mai putea vota direct, ci pentru ca ar sti sa rasfranga propriul capital de imagine asupra altor candidati in viitor.
Pe de alta parte, Băsescu pare constient de faptul ca, odata cu aceasta vizita, spatiul politic romanesc s-a extins si dincolo de Prut. Comentatorul gaseste ca reactia iritata a premierului Victor Ponta este un indiciu in acest sens.
A doua zi dupa vizita presedintelui, Ponta a declarat: „Eu mă duc cu treabă pe 27 august în Republica Moldova, președintele a fost cu sentimente frumoase”.
Ar putea intra de asemenea in discutie o eventuala cariera politica a lui Traian Băsescu in Republica Moldova, data fiind propunerea pe care i-a facut-o primarul liberal-democrat al Chișinăului, Dorin Chirtoaca: sa primeasca cetațenia moldoveneasca.
Comentatorul de la Hotnews acorda insa mai multa importanta mizei moldovenești a acestei vizite, in care Traian Băsescu ar fi transmis moldovenilor un mesaj extrem de important privind Transnistria: Chișinăul va trebui sa negociere singur cu Rusia.
România nu va face decît sa sustina punctul de vedere al Moldovei. Pe de alta parte, Chișinăul trebuie sa-si formuleze clar si urgent acest punct de vedere, sa fie pregatit de flexibilitate, dar hotarat sa nu cedeze nicio palma de pamant.
@N_P