Cele patru camere de comerţ şi industrie excluse abuziv în martie din Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) au fost repuse în drepturi de Judecătoria Sectorului 3 prin decizia din 10 iulie.
Instanţa a admis ordonanţa preşedinţială de suspendare a deciziei Colegiului de conducere al CCIR, care excludea din CCIR Camerele de comerţ şi Industrie Dolj, Bacău, Prahova şi Vâlcea. Conform Codului de Procedură Civilă, hotărârea instanţei este executorie. Astfel, cele patru camere de comerţ şi industrie sunt membre cu drepturi depline ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
În cadrul Adunării Generale a CCIR din aprilie 2012, mai multe Camere de comerţ judeţene i-au cerut preşedintelui CCIR, Mihail Vlasov, documentele justificative pentru cheltuirea a 12.239.098 lei din Fondul la dispoziţia Preşedintelui. În acelaşi timp, au cerut explicaţii pentru depăşirea cu 5.939.098 lei a bugetului aprobat pentru 2011, în condiţiile în care CCIR înregistrase în acel an un deficit de 5.143.928 lei.
Mihail Vlasov a refuzat să răspundă şi, în consecinţă, Camerele judeţene au intentat un proces prin care au contestat descărcarea de gestiune a preşedintelui CCIR şi au sesizat DNA cu privire la posibile acte de corupţie şi deturnare de fonduri ale conducerii CCIR.
Camerele judeţene care au sesizat DNA şi au intentat procesul au fost excluse abuziv din CCIR la începutul lunii martie 2013, sub pretextul fals al absentării la adunările generale ale CCIR.
Prin recenta soluţie a Judecătoriei Sectorului 3, Camerele judeţene Dolj, Bacău, Prahova şi Vâlcea sunt din nou membre în Camera de Comerţ şi Industrie a României. Ordonanţa preşedinţială va produce efecte până în momentul judecării dosarului 12750/3/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, prin care se contestă decizia de excludere a ce