Criza economică globală a afectat sectorul imobiliar din Republica Moldova însă nu atât de grav pe cât a făcut-o pe plan internaţional sau chiar în ţările vecine.
Preţul unui ar de teren (100 metri pătraţi) şi-a pierdut în ultimii cinci ani, din 2008 încoace, circa 25% din valoare, spune expertul imobiliar Nicolae Ostafeciuc.
Astfel, după aproape cinci ani de la debutul crizei, preţul mediu al unui ar de teren ultracentral din Capitală, în apropierea străzilor Sciusev, Kogălniceanu, Bucureşti sau Ştefan cel Mare, este în prezent cuprins între 30.000 şi 50.000 euro.
„Oamenii investeau speculativ în loturile de teren, cumpărau un lot cu 7.000 de euro pentru un ar şi peste un an îl vindeau cu 10.000 de euro. Acum majoritatea investitorilor preferă să cumpere case deja construite sau apartamente, fiindcă suma ce trebuie investită în achiziţia lotului şi în construcţia casei e deja de trei ori mai mare”, explică Ostafeciuc, scăderea preţurilor la terenuri. Cele mai ieftine loturi de pământ pot fi cumpărate la periferii, Schinoasa sau Durleşti, unde un ar de pământ costă 2.000 - 3.000 de euro. Chiar şi aşa, în piaţă există la vânzare construcţiile neterminate, care de multe ori se vând la un preţ mai mic decât cel al costurilor materialelor folosite, ca să nu mai vorbim de preţul terenului.
Terenurile din Chişinău, la mare căutare
O altă cauză a declinului pieţei de real-estate din republică este şi accesul greu la creditarea bancară, precum şi costurile ridicate ale împrumuturilor de acest tip. În acest moment, cea mai mare căutare pe piaţă o au terenurile din zonele lacului Valea Morilor şi a Parcul Dendrariu, din sectorul Buiucani, strada Neaga, Mioriţa şi Grenoble, unde de altfel nu mai există aproape deloc suprafeţe libere. De cealaltă parte, cele mai multe loturi libere sunt la periferia sectorului Ciocana şi pe străzile Dumbrava sau Togatin