Situatia din Siria a revenit in atentia publica odata cu aducerea teroristului Omar Hayssam in Romania. In vara anului 2012 a existat insa un moment de neintelegere intre doua institutii ale statului roman: Ministerul de Externe si Administratia Prezidentiala. Andrei Marga - la acea data ministru al Afacerilor Externe in guvernul Ponta 1 - a cerut expulzarea ambasadorului sirian de la Bucuresti si rechemarea ambasadorului roman de la Damasc. Expulzarea ar fi insemnat de facto taierea legaturilor diplomatice intre cele doua tari. Presedintele Traian Basescu a refuzat insa in mod oficial expulzarea, aratind ca in Siria traiesc zeci de mii de cetateni romani, care au nevoie de reprezentare diplomatica.
Cronologia evenimentelor:
31 mai 2012. Andrei Marga, aflat in Israel, a declarat că a recomandat Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti si retragerea ambasadorului roman în semn de protest faţă de masacrul din oraşul sirian Houla. Cum si-a argumentat Marga la acea vreme pozitia: " după ce SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania, Australia și alte țări au luat măsura de declarare persona non grata pentru ambasador și pentru alți diplomați din ambasadele respective ale Siriei, România, ca o solidarizare cu statele cu care împărtășim aceleași valori, procedează bine declarând persona non grata pembasadorul Siriei și rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul român în Siria".
Tot pe 31 mai, premierul Victor Ponta a declarat ca că decizia MAE de a-l expulza pe ambasadorul Siriei de la Bucureşti şi de a-l rechema pe cel român de la Damasc este "cât se poate de corectă". "Avem o situaţie specială, cu o comunitate importantă de români acolo. Sunt câteva mii de români, multe femei căsătorite acolo, cu copii. Neapărat trebuie să păstrăm la Damasc personalul necesar şi să avem grijă de acei oameni", a