Examenul de definitivat care a avut loc ieri la nivel naţional a scos la iveală un adevăr pe care toată lumea îl ştie: o mulţime de dascăli nu au ce căuta la catedră. Sursa: LIBERTATEA
Peste 300 de cadre didactice au susţinut ieri la Iaşi proba scrisă din cadrul examenului în urma căruia pot obţine definitivarea în învăţământ.
Ziarul de Iaşi publică câteva dintre declaraţiile candidaţilor:
„A fost complicat, un examen de aşa amploare nu poate fi simplu. Am dat definitivatul şi anul trecut, am luat 6 – aproape 7. După contestaţii mi s-a scăzut nota. Dacă nu iau, voi da şi anul viitor, dar mi-am epuizat şi puterea, şi nervii. Pentru subiectele care au fost făcute şi timpul disponibil, nota 8 e prea mare”, crede Alina Amihălăchioaie, profesor de limba română la Liceul Tehnologic din Târgu Frumos.
Alţi candidaţi susţin că subiectele au fost accesibile, dar că e nevoie de pregătire temeinică pentru a trece definitivatul. „Am stat doar două ore jumătate în sală şi am scris două subiecte, pentru că la ultimul nu mi-am amintit deloc, deşi am învăţat. La subiectul al treilea, la psihopedagogia lui peşte, nu am ştiut finalităţile educaţiei. Asta e, îl iau anul viitor. Cred că o să fie promovabilitate mare, subiectele au fost mai uşoare şi probabil de asta au şi mărit nota la 8”, a spus la ieşirea din examen o profesoară de biologie.
Candidaţii au punctat că cel mai dificil subiect este cel pentru învăţători, întrucât sunt nevoiţi să abordeze atât cerinţe de limba română, cât şi de matematică, iar subiectul de pedagogie – evaluarea – le-a ocupat mult din timpul de examen.
„Data viitoare vin cu handsfree”
Discuţiile dintre unii concurenţi, însă, au scos la iveală faptul că mulţi nici nu ar trebui să se afle în faţa catedrei. „Mai bine dădeam lucrarea goală decât să mă fac de râs cu 4. Alea-s subiecte la mate? Mulţimi, fracţii..