Polonia a decis să se îndrepte spre băncile internaţionale pentru a-şi finanţa deficitul bugetar în creştere, în condiţiile în care dobânzile percepute de băncile internaţionale sunt mai mici decât cele de pe pieţele de obligaţiuni, transmite Bloomberg.
Săptămâna trecută, adjunctul ministrului de Finanţe, Wojciech Kowalczyk, a declarat că guvernul de la Varşovia vrea să obţină credite în valoare de două miliarde de euro până la data de 30 august 'pentru a demonstra că există şi altă opţiune de finanţare decât piaţa de obligaţiuni'.
În paralel, într-un document publicat pe pagina de Internet a Băncii Mondiale se arată că Polonia va plăti un randament de 0,79% pentru o facilitate de credit de un miliard de euro pe 18 ani. Comparativ, Polonia plăteşte un randament de 3,77% pentru o serie de eurobonduri care ajung la maturitate în 2035.
Premierul polonez Donald Tusk, care a cerut şi ajutorul Băncii Europene de Investiţii, a anunţat recent că deficitul bugetar în acest an va fi mai mare cu 45% decât se preconiza anterior. Tusk a precizat că Guvernul polonez este pregătit să majoreze deficitul bugetar cu 16 miliarde de zloţi (4,87 miliarde de dolari) în acest an, recunoscând că încetinirea economiei nu i-a lăsat altă alegere decât să relaxeze disciplina fiscală. 'Împrumuturile de la instituţiile internaţionale sunt o opţiune atunci când pieţele sunt mai puţin favorabile, iar investitorii se întreabă cum va finanţa Guvernul un deficit mai mare', a declarat Wojciech Labryga, care gestionează fondul de pensii al PKO Bank Polski SA.
Împrumuturile de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii vor ajuta Polonia să-şi acopere aproximativ jumătate din deficitul bugetar de 16 miliarde de zloţi, a declarat economistul şef al Ministerului polonez de Finanţe, Ludwik Kotecki. În plus, Ministerul se aşteaptă ca până la finele lunii iulie să acopere