Ştiţi că v-am povestit despre studenţii deştepţi foc, pe care îi am în practică la biroul meu parlamentar. Ei bine, Andrei Liciu, student în anul II la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti s-a gândit să vă prezinte, pe scurt, drepturile pe care le aveţi în calitate de turişti, dacă vă cazaţi pe litoral.
Body „Drepturile turiştilor sunt prevăzute atât în Codul civil, cât şi într-o serie de acte normative speciale, cum este de exemplu Codul consumului. Aşadar, în cazul în care alegeţi plaja ca loc de petrecut o zi frumoasă de vară, trebuie să ştiţi că accesul comercianţilor ambulanţi şi accesul cu animale de companie pe plajă este interzis. De asemenea, circulaţia este permisă pe întreg cuprinsul plajei însă, administratorii porţiunilor de plajă trebuie să asigure, fiecărui turist, 8 metri pătraţi de plajă. Acest spaţiu nu include suprafaţa destinată amplasării dotărilor de pe plajă, aleilor de circulaţie şi locurilor de joacă şi agrement. V-aţi săturat să vă duceţi pe plajă şi să găsiţi gunoaie, să nu găsiţi toalete sau cabine de schimbare a vestimentaţiei sau dacă ele există acestea să fie murdare? Ei bine, trebuie să ştiţi faptul că, plaja trebuie să fie curăţată şi dotată cu punct sanitar şi cabine pentru schimbarea vestimentaţiei. Unde vă puteţi plânge în cazul în care sesizaţi vreuna din nereguli? La poliţia locală, care este în măsură să îi amendeze pe cei care nu respectă aceste norme.
Dacă optaţi pentru mai multe zile în regim hotelier, trebuie să ştiţi că lenjeria şi prosoapele trebuie schimbate în conformitate cu periodicitatea specifică nivelului de servicii contractate şi că serviciile, cu plată suplimentară sau nu, trebuie asigurate suficient, în funcţie de nivelul calităţii serviciilor oferite. O problemă destul de des întalnită este cea a răspunderii pentru bunurile aflate în grija hotelierului. Aceste bunuri sunt: