Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a efectuat de curând mai multe controale în magazine alimentare, cantine, restaurante şi tabere de copii.
Inspectorii agenţiei au verificat termenul de valabilitate al produselor, condiţiile de păstrare şi de igienă. Ce nereguli au fost depistate şi cine îşi asumă responsabilitatea pentru protecţia consumatorului aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu.
Din cele 112 tabere pentru copii care sunt înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova în acest an drept de funcţionare au primit 97.
Pentru a verifica calitatea alimentelor, în luna iulie inspectorii au mers la cinci tabere din raioanele Teleneşti şi Nisporeni, unde, spune Angela Chiriac, şefa Direcţiei de supraveghere a comerţului, distribuţiei şi consumului produselor alimentare au fost înregistrate nereguli minore care nu pun în pericol sănătatea copiilor:
„Au fost depistate aşa încălcări ca lipsa de plasă la blocul alimentar, au fost găsite ustensile în incinta blocului alimentar, ceea ce este interzis prin regulile de igienă. De asemenea au fost verificate şi depozitele unde se păstrează aceste produse alimentare pentru copii şi toate documentele însoţitoare pentru aceste produse alimentare. Nu s-au depistat produse ofensive pentru sănătatea copiilor, doar mici abateri de la meniul copiilor.”
Angela Chiriac a mai adăugat că inspectorii direcţiilor raionale trebuie să facă astfel de controale o dată pe săptămână şi să verifice atât alimentele cât şi calitatea apei. Directorii taberelor nu au fost sancţionaţi deoarece aceştia s-au angajat să aducă blocurile alimentare la cerinţele de igienă impuse de legislaţie.
Amenzi nu au primit nici agenţii economici la care au fost găsite produse alimentare păstrate în condiţii anti-sanitare sau cu termenul de valabilitate expirat, a declarat Grigore Porc