Ca să lupte cu cozile mari ce se formează pe perioada admiterii, universităţile din Moldova îşi propun să implementeze platforma Admiterea Online. Astăzi, doar Universitatea Tehnică a adoptat-o.
„Deja al treilea an le oferim candidaţilor această posibilitate. După ce completează cererile pe internet, trebuie să vină la universitate să depună actele în original şi să reconfirme faptul că au fost înscrişi în concurs“, spune Serghei Andronic, secretarul comisiei de admitere de la Universitatea Tehnică.
Andronic susţine că în primele trei zile de admitere din acest an 100 de persoane s-au înregistrat online, în timp ce la comisie şi-au depus actele aproximativ 1.500. „De asemenea, am introdus sistemul programării electronice, fapt ce a uşurat munca angajaţilor noştri“, mai afirmă profesorul.
„Am discutat această modalitate la Senat, dar nu am aplicat-o încă“, ne-a spus Petru Iarmaliuc de la comisia de admitere a Universităţii Liber Internaţionale, în timp ce Gheorghe Rojnoveanu, secretarul comisiei de admitere de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu“, susţine că abiturienţii nu sunt intreresaţi de această platformă.
Ministrul adjunct al Educaţiei Loretta Handrabura a declarat că „au fost unele discuţii despre sistemul online, dar încă se lucrează“.
În timp ce la noi acest sistem avansează cu viteza melcului, în România cinci universităţi aplică în prezent platforma Admiterea Online. Acolo, tot procesul de înscriere, până la primirea răspunsului admis/respins, se desfăşoară online. Candidaţii completează datele de contact şi informaţiile biografice, scanează documentele necesare pentru admitere (aproximativ 10 foi) şi le încarcă pe platformă. Taxa de înscriere poate să fie plătită online (sau la bancă), urmând ca universitatea să valideze dosarul şi să notifice candidatul prin e-mail.
Universitarii români susţin