* Update 11:55:
Comitetul de reglementare din cadrul ANRE a aprobat, astăzi, acordarea licenţelor pentru OPCOM şi BRM, care vor administra platformele de tranzacţionare a gazelor.
---------
* ANRE: "Bursele de gaze, funcţionale din august"
Aproximativ jumătate din consumul de gaze al ţării noastre este vândut, în prezent, la un preţ reglementat, mult mai mic decât cotaţiile internaţionale, pentru că avem avantajul unei producţii interne generoase (acoperă 70% din consum). În următorii ani, gazul intern va trebui să ajungă la media preţurilor practicate în regiune, ceea ce înseamnă o majorare de 160%. Transparentizarea tranzacţiilor, prin înfiinţarea burselor de gaze, este foarte importantă, în acest context, pentru consumatori, care au nevoie să aibă siguranţa că preţul pe care îl plătesc furnizorului este unul corect. O bursă asigură nu numai transparenţa cantităţilor şi preţurilor tranzacţionate, ci şi accesul nediscriminatoriu la gaze.
Bursele de gaze naturale, administrate de OPCOM (operatorul pieţei de energie) şi Bursa Română de Mărfuri (BRM), vor fi funcţionale începând cu luna august, ne-a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie).
Domnia sa ne-a precizat: "Regulamentul privind piaţa centralizată de gaze naturale a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial. ANRE trece acum la licenţierea OPCOM şi BRM şi la aprobarea regulamentelor de tranzacţionare. Comitetul de Reglementare va avea aceste puncte pe agendă în următoarele şedinţe, astfel încât în august să se poată tranzacţiona gaze pe OPCOM şi BRM".
ANRE a primit spre aprobare, încă din iarnă, de la OPCOM şi BRM, regulamentele de funcţionare a unor platforme de tranzacţionare a gazelor. Surse din piaţă afirmă că, de la a avea pe hârtie două burse a gazelor şi până la tranzacţionarea efectivă, mai este cale lungă. Prim