7.400 de candidaţi au susţinut, joi, 18 iulie, proba scrisă a examenului naţional de definitivat în învăţământ, iar 16 dintre ei au fost eliminaţi din examen.
Din cei 7.889 de candidaţi admişi pentru proba scrisă a examenului de definitivat, s-au prezentat 7.400, respectiv 93,70%, potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, fie din motive personale (657), fie din motive medicale (27), iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare.
Candidaţii care au decis să se retragă au avut posibilitatea de a solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere. În acest caz, lucrările nu vor fi evaluate, iar candidaţii în cauză au dreptul să se înscrie la sesiunea următoare.
Candidaţii prezenţi, joi, la proba scrisă sunt cei care au reuşit să treacă de prima probă a examenului naţional de definitivat, desfăşurată în perioada ianuarie - iunie, care a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă. Nota pe care candidaţii o vor obţine la proba scrisă reprezintă nota de examen. Nota minimă pentru promovare este 8. Cadrele didactice care vor reuşi să promoveze examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Lucrările scrise se vor corecta în şase centre de evaluare, constituite la nivel naţional, iar afişarea rezultatelor se va face pe data de 23 iulie. Între 23 şi 24 iulie candidaţii vor putea depune contestaţii la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în intervalul 25 - 26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.
În sesiunea din acest, Ministerul Educaţiei a decis să acorde debutanţilor cu un an vechime la catedră, dreptul de partic