Bogdan Tamba este medic la singurul institut din țară care studiază durerea. El spune că studierea durerii reprezintă un pas înainte pentru medici și pacienți.
Durerea face parte din viața noastră. O simplă durere de cap sau o durere de articulații poate trăda, însă, boli ascunse. Medicul romașcan Bogdan Tamba și-a dedicat viața studiului a ceea ce noi considerăm banal și ne tratăm cu analgezice sau ceaiuri. Bogdan Tamba, doctor în medicină, lucrează la singurul Institut de Cercetare al Durerii din România, care se află la Iași.
O viață dedicată durerii
Romașcanul Bogdan Tamba este autorul a numeroase lucrări de specialitate și studii într-un domeniu pe care unii l-ar considera cu valențe poetice, și anume durerea. Medicul romașcan spune că totul e cât se poate de real, iar activitatea de cercetare are numeroase implicații. “Eu am fost crescut de domnul profesor Ostin Mungiu, cel care a inițiat studiul durerii nu ca simptom, ci ca boală, în România. Am făcut doctoratul în domeniul farmacologiei și asta m-a făcut să continui în acest domeniu al durerii. Deși sunt tânăr, cred în ideea de școală și de tradiție. În urmă cu trei ani de zile, la un congres mondial de la Montreal, s-a cerut ca dreptul de a nu suferi, de a fi tratat împotriva durerii, să fie trecut în Carta Drepturilor Omului. Durerea poate deveni o boală în sine. Cea mai ușoară de înțeles e situația membrului fantomă, după amputația unui membru, când pacientul spune că îl doare piciorul sau mâna deși nu mai are acel membru. În mod obișnuit, durerea este utilă, are rol de semnal. Ne spune să ne păzim, că se întâmplă ceva rău. În toate țările europene, dacă te internezi într-un spital și după jumătate de oră spui că încă te doare, înseamnă că ai ajuns într-un spital prost. Durerea trebuie să ducă pacientul la spital, dar în momentul în care pacientul a trecut pragul spitalului, durerea și-