Ministerul Culturii intenţionează să înfiinţeze, într-un "viitor care să nu fie îndepărtat", un muzeu dedicat culturii Cucuteni, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, vineri, la vernisajul expoziţiei "Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene".
Expoziţia "Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene" a fost vernisată, vineri, la Palatul Şuţu (Muzeul Municipiului Bucureşti) din Bucureşti, aceasta putând fi vizitată până pe 25 august, potrivit Mediafax.
La vernisajul expoziţiei - care cuprinde peste 100 de piese arheologice cu o vechime de peste 5.000 de ani, "care vorbesc despre semnificaţiile pierdute, viaţa spirituală şi materială, dar nu în ultimul rând despre rafinamentul estetic şi tehnologic ale culturii Cucuteni-Tripolie" - au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, academicienii Răzvan Theodorescu şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, Romeo Dumitrescu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale Arkeo, organizatorul expoziţiei, şi Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.
"Jumătate din vasele pe care le vedem aici au văzut deja Statele Unite, Vaticanul, Atena, Oxford. O altă jumătate sunt proaspăt scoase din pământ şi intrate în circuitul arheologic. Sunt vase de o mare valoare, estetică în primul rând, istorică. Pentru noi ar reprezenta probabil cea mai importantă parte din istoria României şi nu spun asta pentru că am eu o pasiune deosebită pentru asta. Mircea Eliade a spus-o deja în 1931. A spus că în momentul în care istoria aceasta veche va fi la modă, România va putea să stea cu fruntea sus în faţa oricărui popor. În momentul acesta istoria străveche este la modă şi ar fi bine să nu pierdem acest tren în care cultura Cucuteni ar putea fi şi un brand de ţară. Ne-ar putea proiecta pe primele scene ale arheol