Scrisorile secrete ale lui Emile Picot, secretarul francez al lui Carol I între anii 1866-1868.
Auguste Emile Picot (1844-1918) este unul dintre marii bibliografi ai Franţei – îi datorăm bibliografia exhaustivă a operei lui Corneille, de exemplu –, unul dintre primii care au cules ştiinţific şi au răspândit în Occident folclorul românesc, e cel care a înfiinţat prima catedră de limba română la o universitate vest-europeană (la Paris, în 1875)... Lui Emile Picot, Franţa, ca şi România, îi datorează mult, în plan cultu-ral. Puţini însă îl cunosc într-o altă postură a lui, cea de... spion al lui Napoleon al III-lea la curtea Principelui Carol I. Ca secretar francez al Principelui Carol I, a tras cu ochiul, a analizat şi a trimis informaţiile la curtea imperialăde la Paris, pe masa de lucru a lui Napoleon al III-lea. Codificate sau pur şi simplu strecurate ca nişte in¬formaţii oarecare printre date de interes general sau istorii de fa¬milie, relatările sale ajungeau mai întâi la mama sa sau la Madame Hortense Cornu (sora de lapte a împăratului) , de unde apoi erau retransmise la curtea de la Tuileries. Toate aceste scrisori sunt publicate acum pentru prima dată în limba română.
________
Scrisoarea a IV-a
Romania, Bucuresti, (nedatată, 1867)
Către Madame Hortense Cornu
Mă grăbesc, Doamnă, să aduc în discuţie Prusia, a cărei influenţă asupra politicienilor de la Bucureşti dumneavoastră păreţi a vă teme că a cescut prea mult.
Mai întâi, ca politica externă, cabinetul de la Berlin nu vrea, defel, să se amestece în problemele Orientului; el aşteaptă ca Franţa să se pronunţe în legatură cu acestea. La propunerile pe care Alteţea Sa Regală, prinţul Charles-Antoine le-a făcut domnului Bismarck sperând să determine o atitudine comună împotriva proiectelor moscovite, primul-ministru a răspuns clar că nu există şi nu va ex