Înfiinţată încă de acum aproape un an şi jumătate în urmă, Comisia Naţională pentru Integritate (CNI), un fel de ”jandarm” al demnitarilor şi funcţionarilor publici, nu a reuşit deocamdată să scoată la lumină eventuala corupţie din sistemul administrativ de stat.
Igor Corman, preşedintele Parlamentului, a vizitat miercuri sediul CNI, cu scopul declarat de a încuraja instituţia şi pe cei care o conduc în promovarea standardelor de integritate şi a luptei împotriva corupţiei. Corman a atras atenţia şi asupra faptului că pentru funcţionarea corectă şi eficientă a CNI – adică verificare depunerii la timp şi corect a declaraţiilor de avere şi de interese a funcţionarilor şi demnitarilor – mai este nevoie de completarea cadrului legislativ care să întărească prerogativele instituţiei de control. „CNI este o instituţie deosebită, una pionier, la început de cale. Pentru ca această instituţie să facă faţă aşteptărilor cetăţenilor sunt necesare o serie de ajustări în legislaţie. Trebuie să facem regulă în acest domeniu, iar demnitarii să-şi declare averile şi interesele conform legii”, a declarat Igor Corman.
Şeful Legislativului le-a sugerat angajaţilor CNI să se apuce de verificat declaraţiile de venituri ale funcţionarilor de rang înalt, pentru că este un mare volum de muncă. În acest moment la CNI au fost depuse peste 90.000 de declaraţii de avere şi interese pentru anul 2012, dintre acestea 12.000 fiind deja publicate pe site-ul instituţiei.
Atribuţiile CNI
Comisia Naţională de Integritate, constituită prin Legea nr. 180 din 19.12.2011 care a intrat în vigoare la 1 martie 2012, reprezintă o autoritate publică autonomă şi independentă, şi are misiunea fundamentală de a promova şi implementa politicile strategice ale statului în vederea combaterii fenomenului corupţiei. Legea pune la dispoziţia CNI şi instrumentele necesare luptei contra corupţiei. Anat