Detroit, leagăn al industriei automobilelor din Statele Unite, a devenit joi cel mai mare oraş american care şi-a declarat falimentul, potrivit unor documente judiciare.
Mult timp bijuterie a industriei, Detroit-ul şi-a pierdut în 60 de ani jumătate din populaţie, iar marile companii au părăsit treptat oraşul, dând o lovitură serioasă veniturilor fiscale.
Datoria publică a celui mai mare oraş din statul american Michigan a fost estimată între 15 miliarde şi 17 miliarde de dolari, un rezultat al multor decenii de management public defectuos, notează France Presse.
„Avem un oraş grozav, dar un oraş care se duce pe o pantă descendentă în ultimii 60 de ani”, a declarat Rick Snyder, guvernatorul Michiganului, citat de „CNN News”. El a spus că poliţiei îi ia o oră ca să răspundă la telefon, în comparaţie cu media de 11 minute, iar 40 la sută din felinarele stradale din oraş sunt oprite.
„Acest lucru este inacceptabil”, a punctat el.
Un grup care face parte din Asociaţia Pompierilor din Detroit a declarat că este „foarte dezamăgit” de rezultate.
„Lucrăm cu alţi angajaţi din Detroit pentru a forma o coaliţie unită, cu scopul de a vorbi despre problemele financiare ale Detroitului”, a afirmat grupul.
Populaţia Detroitului a scăzut cu 28 de prcente din anul 2000. Rata şomajului, deşi mai scăzută decât maximul de 27.8 la sută în vara lui 2009, se află încă la 16.3 la sută, aproape dublu faţă de media statului Michigan, notează „BBC News”.
În timp ce industria auto s-a bucurat de o revenire, prin vînările masive de maşini, cele mai multe industrii profitabile din Michigan se află după graniţele oraşului.