Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat azi, 19 iulie, ca in primul semestru din 2013 au fost retrase din circulatie 317.000 de bancnote euro contrafacute, cel mai mare numar inregistrat din anul 2000 pana in prezent, transmite Reuters.
Cu toate acestea, BCE a incercat sa reduca ingrijorarile populatiei. “Riscul de a primi bancnote euro contrafacute este foarte scazut”, sustine BCE. Bancnotele de 20 si 50 de euro raman preferatele falsificatorilor. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 82,1% din numarul total al bancnotelor contrafacute in semestrul I 2013. Cele doua cupiuri sunt urmate de bancnota de 100 de euro, cu o pondere usor inferioara, respectiv 12,4% din totalul bancnotelor contrafacute.
Desi a devenit mai populara printre falsificatori, gradul de utilizare a euro ca moneda de rezerva pe piata internationala a scazut anul trecut din cauza crizei datoriilor din Europa. Potrivit unui raport publicat la inceputul acestei luni de BCE, pondere euro in rezervele valutare detinute de bancile centrale din intreaga lume a scazut pana la 23,9% in 2012 de la 25,1% in 2011.
BCE depune eforturi pentru a informa publicul cu privire la modalitatile de recunoastere a bancnotelor contrafacute si pentru a le identifica exact cu ajutorul aparatelor de sortare si procesare a bancnotelor si indepartarea acestora din circulatie, de catre agentii profesionisti. Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat azi, 19 iulie, ca in primul semestru din 2013 au fost retrase din circulatie 317.000 de bancnote euro contrafacute, cel mai mare numar inregistrat din anul 2000 pana in prezent, transmite Reuters.
Cu toate acestea, BCE a incercat sa reduca ingrijorarile populatiei. “Riscul de a primi bancnote euro contrafacute este foarte scazut”, sustine BCE. Bancnotele de 20 si 50 de euro raman preferatele falsificatorilor. Cumu