Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români din Irak, a fost predat, vineri dimineaţă, autorităţilor române, după peste şapte ani de căutări şi de scandaluri în politică, justiţie, domeniul serviciilor de informaţii şi chiar în lumea medicală.
Cronologia evenimentelor legate de omul de afaceri sirian, de la răpirea celor trei jurnalişti, la fuga lui din ţară şi la ziua în care a fost predat poliţiştilor români este plină de detalii care arată ramificaţiile acestui caz.
28 martie 2005 - Jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii de la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la cotidianul România Liberă) contactează telefonic conducerea postului de televiziune, Marie Jeane spunând că sunt răpiţi. Ulterior, printr-un SMS, aceasta cere ajutor: "Am fost răpiţi. Nu e o glumă. Ajutor! Ajutor!";
29 martie 2005 - ora 00.00 - MAE român anunţă, printr-un comunicat, posibila dispariţie a trei jurnalişti români în Irak şi că principalele servicii de informaţii au constituit o echipă de gestiune informativă a situaţiei.
30 martie 2005 - Omul de afaceri sirian Omar Hayssam susţine că a primit, cu o zi în urmă, două telefoane de la o persoană necunoscută, care i-ar fi cerut patru milioane de dolari răscumpărare pentru ziarişti. El mai afirmă că este prieten cu Mohammad Munaf, cetăţean irakiano-american care îi însoţea pe jurnalişti. Hayssam mai spune că îl cunoaşte pe tatăl lui Marie Jeanne Ion. Înregistrarea uneia din convorbiri este analizată de celula de criză de la Cotroceni. În aceeaşi zi, apar primele informaţii legate de afacerile lui Hayssam în România şi de apropierea sa faţă de PSD.
5 aprilie 2005 - Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei anunţă, înaintea Ministerului Public, reţinerea lui Omar Hayssam. După ce şi procurorii anunţă reţinerea lui Hayssam pentru fapte penale, Preşedinţia revine, pr