Pentru Olga Dogaru, din satucul Carcaliu, operele de arta aduse acasa de fiul sau care le furase din Rotetrdam nu reprezinta patrimoniul universal pe vecie disparut in fundul unei sobe de tara, ci un blestem.
Cele sapte tablouri, semnate Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, Lucian Freud si Meyer de Haan, furate in octombrie din muzeul Kunsthal, au fost arse chiar de mama celui arestat pentru suspiciunea de a fi participat la furt, Radu Dogaru, in soba acesteia din Carcaliu, pentru ca, spune femeia, daca nu ar mai exista, nici fiul sau nu ar putea fi condamnat.
Intr-un amplu articol scris de colaboratorii roman si francez, New York Times spune povestea celor sapte opere de arta furate de romani si apoi incinerate in Romania.
Daca inital ce spusese Olga Dogaru le-a parut anchetatorilor o inventie, dupa examinarea cenusii din soba s-a ajuns la concluzia ca cele sapte picturi si desene s-ar fi transformat in praf si pulbere.
Este vorba despre opere in valoare de multe sute de milioane de dolari. Pentru iubitorii de arta insa, pierderea lor este, dincolo de orice suma, ireparabila.
Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie al Romaniei a declarat ca, din nefericire, are senzatia ca "o uriasa si oribila crima a avut loc si capodoperele au fost distruse". Daca e asa, este "o barbara crima impotriva umanitatii".
Expertii au descoperit in cenusa sobei mamei Olga materiale utilizate de artisti francezi, olandezi si spanioli pentru a pregati panzele pentru pictura in ulei, ramasite de culoare, cuie de cupru si cuie produse de fierari inainte de Revolutia Industriala, imposibil de falsificat in zilele noastre.
Lucrarile ce si-au gasit sfarsitul in flacari intr-o soba din Carcaliu apartin unei colectii stranse de un investitor olandez, Willem Cordia, si care au fost expuse