Dupa mai bine de 24 de ore de protest, minerii din Valea Jiului au început sa cada pe capete. Cel putin 17 dintre ei au fost nevoiti sa iasa la suprafata, iar unul a fost dus cu o ambulanta la spital.
Protestul declansat joi dimineata de minerii din Valea Jiului, care s-au blocat în subteran, continua si la aceasta ora. Cei aproximativ 1.100 de protestatari, la care se adauga personalul TESA, nu se lasa, desi pâna acum 17 ortaci au fost nevoiti sa iasa la suprafata, din cauza afectiunilor de care sufereau. ‘Au fost probleme si mai sunt. Sunt oameni cu probleme de sanatate, care trebuie sa-si ia medicatia. Am facut apel la ei, daca cineva se simte rau, sa fie scos imediat afara. Sa nu-si puna viata în pericol si daca este nevoie sa solicite serviciile medicale de urgenta’, a afirmat presedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.
Dupa ce ortacii de la cele trei mine neviabile s-au autoblocat, pe rând, în subteran, o delegatie a Ministerului Economiei, formata din secretarul de stat Bogdan Nicolae Badea si directorul Directiei Generale Resurse Minerale, Sorin Gaman, s-a deplasat, în cursul noptii de 18 spre 19 iulie, la Petrosani pentru dezamorsarea situatiei de la minele Petrila, Paroseni si Uricani, respectiv pentru a media negocierea contractului cu reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Iar vineri dimineata a fost adresata invitatia catre conducerea CEH de a participa la negocierea contractului de livrare, împreuna cu conducerea Societatii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIMVJ). Reprezentantii CEH nu au vrut sa vina în Valea Jiului si, în consecinta, s-a luat legatura cu prefectul Sorin Vasilescu, convenindu-se cu acesta ca medierea între reprezentantii celor doua companii implicate – SNIMVJ si CEH – sa aiba loc la sediul prefecturii, începând cu ora 10.00.
Directorul Societatii de Închideri de Mine, demis @N