Verdictul dat azi in cazul Omar Hayssam este cel puţin curios, dacă il analizăm prin prisma modului in care s-au constituit dosarele celor doi acuzaţi in povestea răpirii din Irak: siriano-romănul Omar Hayssam şi irakiano-americanul Mohammad Munaf.
Omar Hayssam:
⢠"Vă garantez că voi spune in scurt timp adevărul"
⢠"Persoanele vinovate de răpire se plimbă libere prin Romănia"
⢠Ovidiu Ohanesian: "Justiţie parţială, adevărul e incă muşamalizat"
Omar Hayssam a primit două pedepse, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism şi 15 pentru Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, urmănd să execute pedeapsa cea mai mare.
Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 30.000 de dolari şi daune morale de căte două milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi la Bagdad.
Instanţa a mai dispus măsura sechestrului asigurator pe anumite bunuri ale lui Omar Hayssam şi ale soţiei sale, precum şi cheltuieli judiciare către stat de 70.000 de lei.
Totodată, instanţa i-a interzis anumite drepturi civile şi cetăţeneşti pentru o perioadă de zece ani după executarea pedepsei cu inchisoarea.
La pronunţarea instanţei nu a participat niciunul dintre membrii familiei lui Omar Hayssam.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Omar Hayssam şi Mohammad Munaf au fost acuzaţi de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri in scopul săvărşirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004.
In 26 aprilie 2006, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis judecarea lui Omar Hayssam in stare de libertate, pe motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" că sirianul a părăsit ilegal Romănia şi că se află in afara spaţiului naţional, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele său,