Comisia Naţională de Integritate îi cercetează pe ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, şi pe şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, pentru un posibil conflict de interese, după ce oficialii au aprobat noua listă a medicamentelor compensate.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) urmează să stabilească dacă asiguratorul de stat a favorizat producători cu rude de gradul întâi la Ministerul Sănătăţii la aprobarea noii liste a medicamentelor compensate. „Pe 6 iunie am primit o sesizare de la secretariatul Parlamentului, iar pe 10 iunie - de la Guvern pentru a verifica dacă Mircea Buga şi Andrei Usatâi au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Rezultatul anchetei va fi definitivat până pe 4 august“, ne-a declarat vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă.
Sesizarea din partea Legislativului a fost dublată de o solicitare a deputatei PCRM Oxana Domenti, care i-a cerut explicaţii ministrului Sănătăţii privind înlocuirea unor preparate pentru cardiaci cu altele, produse de un singur agent economic. „Vreau ca această comisie să analizeze noua listă a medicamentelor compensate. Nu-l suspectez pe directorul CNAM, pentru că el doar aprobă această listă. La minister e un grup de lucru care o elaborează. Acolo e cel mai mare interes“, a precizat comunista.
Lanţul „coincidenţelor“
Pe lista doctoriilor eliberate cu reduceri sau gratuit figurează 14 medicamente fabricate de Wörwag Pharma, o companie germană reprezentată în Moldova, până în 2009, de actualul viceministru al Sănătăţii Octavian Grama. Alte şapte produse aparţin companiei bosniece Bosnalijek Pharmaceuticals, condusă aici de Stella Grama, soţia aceluiaşi demnitar.
Viceministrul neagă însă că ar fi intermediat afacerile „de familie“. „Dacă soţia mea lucrează de 14 ani într-o companie, ce să fac? Dacă e bine argumentat că un produs merită să fie inclus în lis